ini resepi kek lapis masam manis yg saya buat masa raye last year....sblm resepi ni lesap ntah mana aku simpan....baik letak kt blog... at least, bila rasa nk buat nanti...just bkk blog sendiri je =) tak pyh tergedik2 mencari resepi ntah mana aku campak ngeh2...
....setiap resepi yg akan ditulis dlm blog ni...insyaAllah menjadi punye~~ psl lps berjaya dieksperimen..br buh dlm blog ni...just certain gambor kueh itu je...tak diambil gambar =( tak sempat la.....br nk amik camera...dah separuh kene potong huhuu (alasan je tuh)...
ok lah...kt sini bahan2 yg diperlukan:
Bahan- bahan:-
250gm butter
1 ¼ cawan gula castor (saya kurangkan sampai 1 cawan)
7 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus biskut cream creakers ‘Hup Seng’ = 428gm (15.1oz)
½ cawan susu segar
½ cawan susu pekat
2 jenis pewara yang disukai (hijau & kuning)
Asam deduwit secukupnya (haw flakes)
Cara- cara membuatnya:-
1. Sediakan pengukus, griskan loyang. Sementara itu kisar biskut cream crackers hingga hancur.
250gm butter
1 ¼ cawan gula castor (saya kurangkan sampai 1 cawan)
7 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 bungkus biskut cream creakers ‘Hup Seng’ = 428gm (15.1oz)
½ cawan susu segar
½ cawan susu pekat
2 jenis pewara yang disukai (hijau & kuning)
Asam deduwit secukupnya (haw flakes)
Cara- cara membuatnya:-
1. Sediakan pengukus, griskan loyang. Sementara itu kisar biskut cream crackers hingga hancur.
2. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang (biar sampai jd putih), masukkan telur sebiji sebiji dlm adunan itu (pukul sampai rata)
3. Masuk esen vanilla, susu segar dan susu pekat.
4. Masukkan biskut yang telah dikisar sedikit sedikit.
5. Bahagikan kepada 3 warna iaitu kuning, warna asal dan hijau.
6. 4 sudu untuk 1st. layer dan kukus selama 10 minit.
7. Untuk 2nd layer – ratakan warna kuning dan kukus 10 minit.
8. Untuk 3rd. layer – ratakan warna hijau dan kukus 10 minit
9. Untuk 4th. layer – bolehlah diletakkan asam deduwit dan kukus lagi selama 10 minit.
10. Ulangi proses melapis sehingga habis.
3. Masuk esen vanilla, susu segar dan susu pekat.
4. Masukkan biskut yang telah dikisar sedikit sedikit.
5. Bahagikan kepada 3 warna iaitu kuning, warna asal dan hijau.
6. 4 sudu untuk 1st. layer dan kukus selama 10 minit.
7. Untuk 2nd layer – ratakan warna kuning dan kukus 10 minit.
8. Untuk 3rd. layer – ratakan warna hijau dan kukus 10 minit
9. Untuk 4th. layer – bolehlah diletakkan asam deduwit dan kukus lagi selama 10 minit.
10. Ulangi proses melapis sehingga habis.
11. Lepas itu...masukkan kek ke dalam oven (medium heat) selama 10 minit untuk dapatkan kek yang tahan lama.
12. then, biarkan sejuk dan siap untuk dihidangkan.
12. then, biarkan sejuk dan siap untuk dihidangkan.
13. Pastu...ngangap la~~~~=P
No comments:
Post a Comment