pEace~~!!

~SeSuKaati akU nk tuLih Ape poN~~~ mAnA yg bAik blh jd iKutan...maNa yg tAk eLoK jaDikaN SemPadaN~~ ;)
*Beberapa koLeksi resepi di dlm bLog ini adalah berdasarkan peNgalaman sendiri&utk rujukan sendiri di masa hadapan dan blh dirujuk pd saper2 yg sudi..tp awas! sekiranya hasillnya tdk memuaskan..itu adalah tanggungjwb anda yeeee~~*


Thursday, August 5, 2010

Rendang Pedas Ayam ^0^

Rendang Pedas Ayam

Bahan2

1)1 ekor ayam (kerat 8 or 12 or 14 ke, suka ati la...nak buh sekor2 pun blh gak)
2)cabai @ lada kering (agak2 15 keping...ikut tahap kepedasan yg dikehendaki)
3)4-6 cabai burung @ cili padi (rasa nak pedas giler...letak le lebih)
4)200-300 gram bawang kecik yg kaler merah tu (kalu malas nak kupas bwg merah tu, blh tukar bwg besar...maybe dlm 8 - 10 biji...tp rasanya tak se 'kaw' bwg kecik)
5)kerisik (belilah dlm 2 peket kecik ...nak buh 3 pun ok gak)
6)santan dr 1 + 1/2 biji kelapa (if gune santan kotak; 1 kotak + 1/2 kotak kecik)
7)1 stgh inci halia
8)1/2 inci lengkuas
9) 1/2 inci kunyit hidup (if kunyit serbuk, buh dlm 2-3 sudu kecik)
10)3 btg serai
11)3-4 helai daun kunyit
12)garam + gula secukup rasa (biasa wanie buh dlm 3 sudu kecik garam 1 sudu kecik gula, pengganti ajinamoto)

Cara2

1) bawang+halia dimayang halus (JGN BLENDEr atau TUMBUK)
2) lengkuas+kunyit hidup+serai+cili api@cabai burung ditumbuk dan dikisar lepas tu...(kalu rajin tumbuk sampai halus giler2, so no need blender)
3) cabai kering di rebus sekejap, and then di kisar (kalu rajin tahap gaban...tumbuk le sampai halus)
4) if kena ramas santan...santan tu jgn le pekat sgt...dan jgn terlalu cair nanti cepat basi rendang itu....tp kalu guna santan kotak, campur sikit dgn air..
5)potong halus2 daun kunyit...(JGN BLENDER atau Tumbuk)
6) ok, dah siap suma bahan2...eh lupa...ayam tu mesti le dibersihkan dulu ye puan2...buang kulit+lemak+bulu ayam+kepala ayam+bontot ayam and basuh sebersih2nya
7) dah suma ready? sediakan kuali yg besar jgn le kawah plak...
8) letakkan ayam+bawang+halia+bahan2 yg dikisar+santan+separuh daun kunyit yg telah dipotong (jgn buh semua, psl nak bubuh daun tu b4 10 minit nak angkat)+garam+gula
9) buka api yg sederhana...kacau le sampai masak...lg best sampai kering skit
10) pastu dah siap. angkat dan hidangkan

p/s: sowie takde gambor....nanti kalo dah masak..kite buh gambor yeee =P

heheh teringat masa zmn ngaji kat U dulu...selalu masak rendang ni utk member2...tp, alhamdullilah menjadi...suma org suke hehehe cuma malas nk translate ke english...member maldives dgn rusia dok mintak...nanti la kalo saye rajin...saya translate keyh~~~

No comments:

Post a Comment