Bahan2
bahan utk kulit
1 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air pandan - dari 3-4 helai daun pandan yg dikisar (air blh di tambah hingga 31/2 cawan, ikut keadaan adunan)
1/4 sudu teh pewarna hijau
1 biji telur
bahan utk inti
1/2 biji kelapa parut (warna putih)
1/2 cawan gula merah
1/2 keping gula kabung
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan disimpul
1 sudu besar tepung beras
1 cawan air
Cara2
utk kulit
1. Bancuhkan tepung dgn air pandan yg secukupnya.
2. Masukkan pewarna hijau sedikit.
3. Campurkan dgn 1 biji telur yg telah dipukul.
4. Kacaukan adunan hingga rata, tetapi di dalam keadaan cair.
5. Kemudian, tapiskan adunan itu.
utk inti
1. Didihkan air di dalam kuali.
2. Setelah mendidih, masukkan kelapa parut, daun pandan yg telah disimpul.
3. Kemudian masukkan gula merah (setelah dibancuh dgn air sedikit dan ditapis) ke dlm adunan itu.
4. Campurkan juga gula kabung dan 1/4 sudu teh garam
5. Kacau inti hingga menjadi pekat.
6. Sblm angkat, masukkan 1 sudu besar tepung beras.
7. Masak hingga adunan menjadi pekat dan likat.
1. Setelah bahan2 utk kulit sudah siap, sediakan kuali (kuali biasa or jenis rata pun blh).
2. Salutkan minyak sedikit di atas permukaan kuali
3. Dgn api yg perlahan, ambil 1/2 senduk adunan dan ratakan di atas permukaan kuali. (buat mcm masak lempeng, tp nipis mcm kulit popia ;P )
4. Angkat setelah kulit ketayap ni masak...dan masak hingga adunan habis..
5. Lps kulit ketayap ni dah siap, amik dlm 1 sudu kecil inti kelapa tadi...letakkan di tgh permukaan kulit td...dan gulung comel2...=P
6. Pastu..siap! Blh dihidang...
No comments:
Post a Comment