Bahan2
10-15 ekor udang
10 tangkai cili kering - ikut kepedasan yg dikehendaki
6-8 ulas bawang merah kecil
2-3 sudu besar kerisik
santan (dr 1 biji kelapa)
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
2 btg serai
2 helai daun kunyit
2-3 keping asam keping
3-5 kacang panjang (utk hiasan)
garam + gula secukupnya
Cara2
1) Bersihkan udang, dan masukkan dalam periuk/kuali
2) Bawang merah+halia+daun kunyit dimayang halus
3) kunyit+serai+cili kering dikisar/ditumbuk halus
4) Kemudian, campurkan bahan2 yg telah dimayang, dikisar, santan, kerisik dan asam keping bersama2 udang..
5) Masukkan garam+gula secukup rasa..
6) Setelah mendidih, masukkan kacang panjang.
7) Masak hingga sebati dan pastikan udang pun masak...
8) hidangkan =)
No comments:
Post a Comment