bahan2
1 ekor ikan sembilang
10 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan yg dikehendaki)
1/2 inci kunyit hidup/2 sudu kecil isi kunyit
2 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar (di potong 4)
1 sudu besar belacan / 1 inci belacan
2 helai daun kesum (diambil daun)
2 kuntum bunga kantan
1 sudu besar asam jawa (kalo nk masam skit lg...tambah 1/2 sudu besar lg)
minyak utk menumis (agak2 la dlm 3-4 sudu besar)
Garam&gula secukup rasa
Cara2
1) Ikan dibersihkan dan di potong..
2) Cili kering + bawang merah + bawang putih + belacan dikisar
3) Panaskan minyak, dan masukkan bahan2 yg telah dikisar
4) Tumis hingga naik bau dan naik minyak skit...
5) Kemudian setelah mendidih, masukkan ikan dan kacau sedikit...
6) Masukkan asam jawa dan tambahkan air sedikit, supaya tidak terlalu kering
7) Pastu, masukkan daun kesum, bunga kantan, serai yg telah dititik dan bawang besar yg telah dipotong 4...
8) Jgn lupa...masukkan garam dan gula secukup rasa!
9) Masak hingga ikan masak...dan gulai menjadi sebati
10) Angkat dan hidangkan!
p/s: Ikan lain spt ikan kembong, pari, tongkol, patin, terbuk blh di masak utk asam pedas...
No comments:
Post a Comment